Uncategorized

Royal-Float

By 02/05/2023 mei 3rd, 2023 No Comments

Royal-Float

Floatglas is een glassoort die ook wel de 4e generatie vlakglas, enkelglas of helder glas wordt genoemd en is sinds 1952 de internationale standaard voor het produceren van hoogwaardig glas, volgens de EN 570 de norm voor basis floatglas.

Het floatglas proces

Floatglas wordt gemaakt uit een mengsel van: zand, kalk, soda, dolomiet en glasgruis.

Al deze grondstoffen worden in de exact afgewogen samenstelling vanuit enorme silo’s de oventrechter in gebracht en bij een temperatuur van 1600 graden gesmolten. Door de enorm hoge temperatuur ontsnappen gassen en verdwijnen alle verontreinigingen uit het vloeibare glas. De verontreinigingen mengen zich met het kalk en komen boven drijven. Dit mengsel wordt ook wel slak genoemd, dit slak wordt automatisch afgevoerd.

Vervolgens wordt het gesmolten glas in een ondiep bad van vloeibaar tin gegoten. Doordat het vloeibare tin zich niet vermengt met het vloeibare glas, blijft het glas drijven. Het glas vloeit gelijkmatig uit over het “bed” van tin, hier komt ook de term float glas vandaan. Hierna wordt het floatglas langzaam afgekoeld tot 600 graden zo ontstaat een mooie vlakke glasplaat.

Rollers en walsen zorgen ervoor dat het glas de juiste dikte en breedte krijgt. Zo is het ook mogelijk om een motief in het glas aan te brengen.

Tijdens dit proces wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden, dit koelt dan ook zeer geleidelijk af. Mocht dit niet gebeuren kan er spanningsverschil ontstaan en kan het breken. Wanneer het glas is afgekoeld wordt het op maat gesneden en verzonden.

Floatglas eigenschappen

De normale variant van floatglas heeft door de aanwezigheid van ijzeroxide een licht groene kleur. Door coatings en stoffen toe te voegen aan het floatglas zijn diverse nevenvarianten te maken. Zo bestaat er een extra heldere glasvariant (zonder groene kleur) en een ontspiegelde glasvariant (zonder spiegeling) Door deze coating is het ook mogelijk om het glas in allerlei kleuren te produceren.

Floatglas wordt ook gebruikt voor het maken van andere glassoorten en toepassingen zoals isolatieglasgelaagd glas wat vervolgens weer gebruikt wordt voor het maken van glazen trappen. Ook is het mogelijk om het glas opnieuw te verhitten. Zo kan het glas in elke vorm gebogen worden. De meest toegepaste floatglas diktes zijn 2 mm, 3 mm, 4 mm, en 12mm.

Meer informatie over floatglas (ook wel enkel / monolithisch glas genoemd) lees dan verder op de pagina enkel /monolithisch glas.

Translate »