nissink business glassnieuwe oven

Basis Dubbelglas

Minder warmteverlies door hoogrendementsbeglazing

Vensters zorgen voor veel warmteverlies van de woning, omdat ze een hogere warmtedoorgangscoëfficiënt hebben ten opzichte van geïsoleerde wanden. Enkelglas en dubbelglas in deze vensters kan daarom beter vervangen worden door super isolerend glas of hoogrendementsbeglazing.
Normaal dubbelglas is eigenlijk al weer een verouderde techniek. Hoogrendementsglas levert aanzienlijk betere prestaties en vermindert het verlies van warmte met 80% in vergelijking met enkele beglazing.
 

dubbel glas

Enkelglas vervangen voor HR-glas?

Is de staat van uw kozijnwerk nog stevig en winddicht genoeg, dan kunt u het beste overwegen om uw bestaande enkele beglazing onmiddellijk te laten vervangen door superisolerende beglazing. De kosten voor dit hoogrendementsglas verdient u al snel terug door de besparingen op uw stookkosten.
Is het kozijnwerk niet meer in goede staat en niet meer te herstellen, vervang dan uw oude ramen met volledig nieuwe ramen die uitgerust zijn met superisolerende beglazing. Zorg ervoor dat zowel het kozijn als het glas zeer goed isoleren.

 

Verschil in energieverlies bij enkelglas, dubbelglas en superisolerend glas

Hoogrendementsglas isoleert maar liefst vijfmaal beter dan enkelglas en wel twee tot drie keer beter dan normaal dubbelglas. Het verhoogde thermische comfort wordt aangeduid met een U-waarde (warmtedoorgangscoefficiënt).

 

De U-waarde van glas

U-waarde geeft het warmteverlies aan per seconde, per m2 en per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten. 
Hoe lager deze U-waarde, hoe lager het warmteverlies en dus hoe hoger de temperatuur aan de binnenzijde van het glas.
Bij een buitentemperatuur van 0°C en een binnentemperatuur van 20°C, krijgt men aan de binnenzijde van enkelglas een temperatuur van 5,6 °C en van 17,3°C  bij hoogrendementsglas met U=1.1 W/(m2.K).

In energie uitgedrukt, bespaart u op jaarbasis ongeveer 44 liter stookolie of 36 m3 aardgas, bij vervanging van één vierkante
meter enkel glas door hoogrendementsglas (U = 1.1 W/(m2.K). In geld uitgedrukt bespaart u per m2 glas zo'n 21 euro bij 
stookolie en 20,5 euro aardgas(prijzen mei 2009) 

 

Vergelijking thermisch comfort bij Enkelglas, Dubbelglas en Hoogrendementsglas (HR-glas)

dubbel glas
 

Ook de kozijnconstructie is belangrijk

Het warmteverlies via een kozijn wordt uiteraard ook bepaald door het isolerende vermogen van de kozijnen. Bij metalen ramen is een thermische onderbreking van het raamwerk een noodzaak. Om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering, moet de warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas + raam een U-waarde hebben die kleiner of gelijk is aan 2,0 W/(m2.K). Eis van uw installateur de garantie dat de geplaatste combinatie glas + raam voldoet aan de voorwaarden van de fiscale maatregel.
 

Warmtelekken gespot!

Door middel van infrarood warmtecamera's kunnen warmtelekken worden opgespoord en gefotografeerd.

Warmtelek via deurendubbelglas warmtelek infrarood

Bij de grachtenpanden op de afbeeldingen hiernaast is duidelijke het isolatiewaarde verschil te zien bij de voordeuren. De rode kleur bij de deur geeft aan dit hier veel warmte verloren gaat. Er is een grote kans dat deze deur enkelglas bevat, in tegenstelling tot de ramen en de deur ernaast.

Warmtelek via ramen en luchtroosters

dubbel glas warmtelek

Dat warmte ook kan weglekken via ramen, is duidelijk te zien op deze foto van een etalageraam.

Ook bij de luchtroosters van de dakkapel gaat warmte verloren.

Hier is dat echter de bedoeling: via ventilatieroosters verlaat met de lucht ook veel vocht het huis.

 


 

Warmtelek via serresdubbel glas warmtelek

Als serres niet zijn gebouwd met isolerende materialen zoals isolerend glas, dan verliest de ruimte ook veel warmte.

De foto toont  een aanbouw voor een café. Niet alleen de ramen aan de voor- en zijkant geven flink wat warmte af, ook via het dak gaat warmte verloren.

 

 

 

© 2016 - Nissink Business Glass B.V.